Predstavitev Subway restavracij v Sloveniji

O tem kako s slovenskimi Subway restavracijami upravljajo naši franšiziji in kaj je po njihovem mnenju ključno za uspeh restavracije.

Subway v Sloveniji uspešno posluje že od leta 2013, ko se je na Dunajski cesti odprla naša prva restavracija. Danes v Sloveniji poslujejo 4 restavracije, tri v Ljubljani in ena v Kopru. Tekom tega članka, se bomo konkretneje dotaknili predstavitve vseh Subway restavracij v Sloveniji in lastnikov, ki z njimi upravljajo, ter se poglobili v dejavnike, ki vplivajo na uspeh posamezne restavracije.

Iztok Levac, agent za poslovni razvoj znamke Subway in lastnik dveh restavracij

Iztok Levac poleg vloge agenta za poslovni razvoj znamke Subway v Sloveniji, upravlja tudi z dvema franšiznima restavracijama, katerih je tudi lastnik. Leta 2013 je odprl prvo restavracijo na Dunajski cesti, leta 2018 pa še eno v poslovno-nakupovalnem centru BTC. Na funkcijo razvojnega agenta za območje Slovenije je nastopil leta 2015, pri čemer skrbi za podporo franšizijem, postavitev novih restavracij in vsesplošni razvoj znamke na lokalnem trgu.

Restavracija Bežigrad

Restavracija na Dunajski cesti velja za paradnega konja franšize v Sloveniji, saj posluje zelo stabilno že vse od leta 2013. Ima perfektno lokacijsko lego, saj se nahaja poleg ene najbolj prometnih cest v mestu. V neposredni bližini se nahajajo poslovni centri (Mercator stavba, bližnje pisarne), stanovanjski objekti, fakultete in študentski domovi. Restavracija je tudi hitro vidna in enostavno dostopna, saj je neposredno pred njo veliko parkirišče in avtobusna postaja, kjer se dnevno ustavi ogromno študentov in zaposlenih iz bližnjih poslovnih objektov.

Zaradi vseh zgoraj naštetih dejavnikov, ima ta restavracija zelo široko skupino rednih obiskovalcev, ki so segmentirani v različne ciljne skupine. Restavracijo dnevno obiskujejo študenti, saj lahko svoj Subway obrok kupijo na študentske bone. Mnogo je tudi zaposlenih, ki si Subway sendviče radi privoščijo za malico. Istočasno to restavracijo obiskujejo tudi priložnostni kupci in turisti, ki jo opazijo neposredno iz ceste, ko se vozijo mimo.

»V bližnji prihodnosti imamo namen opraviti celovito prenovo restavracije in njene okolice. Želimo si postaviti letni vrt, razmišljamo pa tudi o omogočanju »drive-in« izkušnje za naše stranke. Lokacija restavracije nam omogoče vse to«, še dodaja Levac.

Restavracija BTC

Druga Iztokova restavracija se nahaja v poslovno-nakupovalnem središču BTC. Tudi pri odpiranju svoje druge restavracije, je Iztok razmišljal o strateškem pozicioniranju in iskanju optimalne lokacije. Restavracija v BTC-ju ima zanimivo lego, saj se nahaja na tranzitni točki med nakupovalnim središčem BTC City Park, ter na drugi strani trgovino Ikea. Obe točki veljata za točki z največ »foot traffic-a« v celotnem BTC-ju. Ikea že danes, še toliko bolj izrazito pa bo po koncu pandemije, privabila mnoge stranke iz drugih držav, ki vse poznajo Subway. BTC City Park pa velja za uveljavljeno točko, kjer mnogi Slovenci dnevno opravljajo nakupe.

»Restavracija se nahaja tudi ravno nasproti poslovnega objekta Kristalna palača, od koder dnevno prihajajo poslovneži na malico. Dodatno, je Ameriška ulica ena najbolj prometnih ulic v celotnem središču, saj ljudje v ulico zavijejo neposredno iz Šmartinske ceste. Prav tako je enostavno dostopna, saj je v neposredni bližini ogromno brezplačno parkirišče. Restavracija ima tudi potencial za prenovo in postavitev sistema za tako imenovani Curbside pickup, kjer lahko stranke svoje naročilo prevzamejo neposredno iz avtomobila.«

To je danes za vse Subway stranke še toliko enostavnejše, saj svoje naročilo lahko oddajo preko naše interno razvite spletne strani za naročanje #sub sendvičev preko spleta. Uporabniška izkušnja na spletni aplikaciji je povsem enaka korakom naročanja v fizičnih restavraciji, pri čemer stranka ob zaključku naročila izbere željen termin prevzema. Svoje naročilo pa ob določenem terminu prevzame in plača kar v poslovalnici.

Tovrstnega sistema smo se posluževali tudi v času najbolj strogih ukrepov za zajezitev pandemije, ko nam ni bil dovoljen vstop v restavracije. Takrat smo strankam omogočili enostaven in hitre način naročanja in prevzemanja naročil, pri čemer smo seveda razmišljali tudi o zdravju in varnosti.

Vloga agenta za poslovni razvoj znamke Subway

Poleg uspešnega vodenja njegovih restavracij v Ljubljani, je Iztokova odgovornost tudi razvoj znamke na domačem trgu, s tem pa zagotavljanje in optimiziranje celotnega ekosistema franšize na domačem trgu.  Konkretneje, je odgovoren za vse finančno-svetovalne dejavnosti, pri čemer pomaga tudi vsem obstoječim in novim franšizijem. Med drugim je v pomoč s pogajanjem z najemodajalci, upravljanjem s partnerskimi sodelovanji, vodenjem marketinških aktivnosti in vsesplošnim svetovanjem franšizijem.

Zanesljiv ekosistem, ki franšizijem omogoča, da se osredotočajo samo na optimizacijo poslovanja lastnih restavracij, je tudi ena izmed ključnih dodanih vrednosti franšiznega poslovnega modela. S tem se franšiziji ne ukvarjajo z dobavitelji, marketingom, partnerstvi, ponudbo in ostalimi kompleksnimi aspekti posla.

Franšizij restavracije Ljubljana center

Prvi franšizij Subway franšize v Sloveniji je leta 2017 odprl vrata Subway restavracije na slovenski cesti v samem centru Ljubljane. Danes že izkušen franšizij, razmišlja o razširitvi svojega posla tudi na druge lokacije, saj verjame, da Subway kot blagovna znamka in kot lokalen brand omogoča razvoj lastnega podjetja.

Restavracija Ljubljana center

Restavracija na Slovenski cesti se nahaja v samem mestnem središču Ljubljane. Ravno nasproti restavracije se gradi poslovno-stanovanjski objekt Šumi, ki bo povsem nov center sredi Ljubljane. V neposredni bližini restavracije se nahajajo srednje šole, ter dve fakulteti, kar rezultira v visokem obisku restavracije s strani dijakov in študentov. Restavracija jim namreč ponuja cenovno dostopne obroke skozi nakup na študentske bone ali dijaško izkaznico. Tudi restavracija na slovenski cesti ima zelo dobro lego, saj se nahaja na prometni Slovenski cesti, kjer je tako osebni tranzit, kot tudi javni tranzit. V neposredni bližini je več avtobusnih postajališč, kjer ustavljajo mestni avtobusi različni linij.

»Ena izmed večjih prednosti Subway franšize je ta, da ti kot franšiziju omogoča fleksibilnost pri iskanju lokacije. Po eni strani lahko odpreš »stand alone« restavracijo z drive-in konceptom in večimi nadstropji, po drugi strani pa lahko odpreš restavracijo na manjši kvadraturi v samem mestnem jedru. To je bil zelo pomemben aspket pri sprejetju naše odločitve za odprtje restavracije, saj verjamemo, da skozi manjšo kvadraturo lahko tudi lažje upravljaš s stroški, pri tem pa ne izgubiš na obisku strank.«

Plani za prihodnost

Skozi uspešno poslovanje vse od samega odprtja, je franšizij restavracije v centru Ljubljane, prepoznala potencial tudi v razširitvi posla z odpiranjem novih restavracij. Trenutno konkretno razmišlja o odprtju nove restavracije na železniški postaji: »Subway se je za nas izkazal kot posel z veliko potenciala. Prednosti v franšiznem poslovnem modelu vidim predvsem v tem, da posluješ pod globalno blagovno znamko, istočasno pa je poskrbljeno za vse osnove posla. S tem imamo franšiziji moč, da optimiziramo procese znotraj naših restavracij, kar pa nam omogoča, da poslujemo donosno.«

“Prednosti vidim v tem, da posluješ pod globalno znamko, istočasno pa je poskrbnljeno za vse osnove posla. S tem imamo franšizij moč, da optimiziramo poslovanje lastne restavracije.”

Franšizij restavracije Koper

Drugi franšizij je Subway restavracijo odprl leta 2019 v Kopru. Koprska restavracija se nahaja v nakupovalnem centru Planet Tuš, kamor dnevno zaide več tisoč ljudi.

»Subway kot franšizni sistem omogoča ogromno svobode, istočasno pa nudi dovolj podpore, da posel upravljaš enostavneje in bolj učinkovito. Kombinacija svobode in podpore, je v mojem primeru igrala ključno vlogo, saj verjamem, da je odprtje lastnega podjetja pod lastno blagovno znamko bistveno bolj kompleksen in rizičen pristop do podjetništva. Z lastništvom franšizne restavracije, pa se izogneš mnogim kompleksnim vprašanjem, kot je pridobivanje in upravljanje dobaviteljev, reševanje marketinških izzivov, razvoj in vzpostavitev analitičnih orodij in še marsikaj. Kljub temu sem še vseeno lastnik lastnega podjetja s katerim upravljam svobodno.«

Restavracija Planet Tuš Koper

Restavracija v Kopru se nahaja v nakupovalnem središču Planet Tuš in je prva restavracija opremljena pod novim Subway konceptom »Fresh Forward«. Ima minimalističen, a moderen izgled, ki strankam ponuja prijetno okolje, kjer lahko uživajo v svojem najljubšem #sub sendviču, wrapu ali tortilji. Lokacija je enostavno dostopna, tako za zunanje obiskovalce, kot za tiste obiskovalce, ki so prišli v Planet Tuš z drugim namenom. Prav tako je na vidni točki znotraj centra, posledično pa privabi praktično vsakega gosta, ki tam nakupuje. Kar pa je najpomembneje, restavracija se nahaja na točki, kjer se dnevno giba ogromno ljudi.

Izberite svojo lokacijo prevzema

Dunajska cesta 115, Ljubljana

Subway Bežigrad

Slovenska cesta 1, Ljubljana

Subway Center

Planet Tuš, Koper

Subway Koper