TikTok - socialna platforma prihodnosti?

Vse kar morajo podjetja vedeti o tej misteriozni platformi.

Kaj je TikTok?

TikTok je definitivno ena izmed največjih neznank za večino podjetij po celem svetu. Po eni strani predstavlja enormne priložnosti, ki se jih morda niti ne zavedamo, po drugi strani pa platforma zahteva povsem drugačen način komuniciranja s končnimi odjemalci. Tekom članka se bomo dotaknili začetkov in delovanja same platforme, predstavili bomo publiko, ki je prisotna na tej platformi in izpostavili ključne korake do uspešnega komuniciranja preko omenjene platforme.

Začetki

TikTok ima svoje začetke v letu 2017, ko je kitajsko podjetje ByteDance omenjeno platformo lansiralo na iOs in Android operacijskih sistemih. S tem se je začela norija za omenjeno aplikacijo, ki je že oktobra 2018 dosegla sam vrh po številu prenosov v ZDA. Kmalu se je število uporabnikov širilo po vseh kontinentih, danes pa spada med najbolj razširjenimi aplikacijami in socialnimi omrežji na svetu. Do zdaj je številka prenosov že večja od milijarde!

Vsebina na TikTok-u

Za razliko od standardnih socialnih medijev kot sta Facebook in Instagram, TikTok ponuja zgolj video vsebine. Največja razlika v primerjavi z direktnimi konkurenti pa je inkorporacija glasbe v posnetkih. Večinoma gre za krajše posnetke do 20 sekund, na omenjeni platformi pa ne boste našli posnetka daljšega od 60 sekund. S to vrsto vsebine je za končnega uporabnika hitro in enostavno konzumiranje novih vsebin, ki ga pritegnejo in v njem vzbudijo zanimanje. Ključna razlika pri konzumiranju video vsebin in standardnih slik je v času, ki ga namenimo posamezni vsebini.

@subway_slovenija

V bistvu je pa samo teriyaki everyday 🤦🏻‍♂️##slovenija ##slovenia ##food ##subway

♬ A WEEK - esterrr

Na samem začetku je bilo znano, da je bila najbolj uspešna vsebina tista, ki je bila vezana na različne trende – plesi, petje, izzivi, itd. Dandanes je TikTok veliko več kot le to, saj tovrstne vsebine ne uspevajo več. Danes prevladujejo izvirne vsebine, ki niso vezane na trende, prav tako pa tvorijo zelo dobre rezultate vsebine, ki so izobraževalne narave.

Iz tega lahko potegnemo hiter zaključek kakšnih vsebin bi se moralo držati vaše podjetje. Ključno je, da ste izvirni. Pomaga pa tudi, če lahko izvirnost povežete z identiteto vaše blagovne znamke.

Algoritem

Algoritem na platformi TikTok se fokusira na originalnost vsebin. Za razliko do zdaj znanega načina delovanja algoritmov socialnih omrežij, ki so končnim uporabnikom prikazovala zgolj vsebin računov, ki so jim sledili, je ena izmed ključnih lastnosti TikTok-a FYP – for you page. Na tej strani se končnemu uporabniku prikazujejo vsebine, za katere algoritem predpostavlja, da bodo zanj zanimive.

Z originalno vsebino, ki jo dobro konzumirajo končni odjemalci, TikTok omogoča viralnost. Tako lahko z enim samim enostavno posnetim videom dosežete več tisoč do več milijonov ogledov.

Kaj točno se zgodi, ko objavimo posnetek?

  • Sprva algoritem naš posnetek prikazuje manjši ciljni skupini med bolj popularnimi posnetki. Na ta način je pozornost uporabnika maksimalno izkoriščena, algoritem pa testira uporabnikovo odzivnost. Odzivnost se odraža v času gledanja posnetka in v reakcijah na posnetek (like, komentar ali reshare).
  • Na podlagi teh rezultatov algoritem določi kakšnemu številu končnih uporabnikov bo objavljeno vsebino prikazalo.
@subway_slovenija

Tutorial za naš slasten Teriyaki Chicken 😝 katere so tvoje najljubše omakce? 🤔

♬ Dancin (KRONO Remix) - Aaron Smith

To je prvi objavljen posnetek na profilu @subwayslovenia. Naša marketinška ekipa je posnetek sestavila v manj kot 15 minutah, z njim pa smo v nekaj dneh dosegli 100.000 ogledov. To je povzetek delovanja algoritma na TikTok-u.

TikTok je definitivno ena izmed največjih neznank za večino podjetij po celem svetu. Po eni strani predstavlja enormne priložnosti, ki se jih morda niti ne zavedamo, po drugi strani pa platforma zahteva povsem drugačen način komuniciranja s končnimi odjemalci. Tekom članka se bomo dotaknili začetkov in delovanja same platforme, predstavili bomo publiko, ki je prisotna na tej platformi in izpostavili ključne korake do uspešnega komuniciranja preko omenjene platforme.

Kako deluje For you page?

Torej, FYP je stran, na kateri se končnemu uporabniku prikazujejo vsebine, za katere algoritem predvideva, da bi ga zanimale. Pri predvidevanju kaj bi končnega uporabnika zanimalo so ključni 3 faktorji:

  1. Uporabnikove interakcije. Na podlagi uporabnikovih interakcij, časov ogleda in kreiranih vsebin algoritem grupira video vsebine in jih posledično prikazuje določenim uporabnikom.
  2. Informacije znotraj videa. Pri tem so ključnega pomena napisi v videu (t.i. »captions«), glasba in zvok, ter seveda hashtag-i.
  3. Nastavitve naprave. Pri tem se predvsem upoštevajo uporabnikove nastavitve jezika in njegova lokacija.

Skozi te preproste meritve, je zelo kompleksen algoritem sposoben interpretirati uporabnikove želje, interese in potrebe, na podlagi katerih zelo učinkovito prikazuje vsebine, ki so za uporabnika zanimive. Na ta način zapostavlja pomembnost sledenja različnim profilom, na drugi strani pa omogoča viralnost.

To je prvi objavljen posnetek na profilu @subwayslovenia. Naša marketinška ekipa je posnetek sestavila v manj kot 15 minutah, z njim pa smo v nekaj dneh dosegli 100.000 ogledov. To je povzetek delovanja algoritma na TikTok-u.

0
aktivnih mesečnih uporabnikov
0
dnevnih ogledov
0
prenosov aplikacije

Občinstvo na TikTok-u

Za omenjeno platformo je znano, da se trenutno nahaja v fazi, kjer je večina končnih uporabnikov mlajših generacij. Pa je to res? Da. Zaenkrat to še vedno povsem drži, vseeno pa ne smemo zanemariti dejstva, da je ciljna skupina, ki je prisotna na platformi, vse starejša, s tem pa tudi bolj zanimiva za veliko večino podjetij.

  • 41% vseh uporabnikov je starih med 16 in 24 let
  • V ZDA je število odraslih uporabnikov 5,5-krat zrastlo v zadnjih 18 mesecih

Kljub temu, da je več kot polovica uporabnikov na tej platformi mlajših od 24 let, vseeno kot podjetje ne smemo prezreti potenciala, ki ga prisotnost v relativno zgodnji fazi te platforme premore. Prav tako ne smemo zanemariti dejstva, da je porast odraslih uporabnikov vse večje in se stopnjuje eksponentno.

Kako začeti in kako uspeti?

Algoritem, ki spodbuja originalno vsebino

Da bi uspeli na kateremkoli socialnem omrežju, moramo najprej razumeti kdo je na njem prisoten in kako samo omrežje deluje. Ta dva ključna dejavnika smo obšli, zdaj pa je na vas, da začnete z generiranjem vsebine.

Originalna vsebina je ključnega pomena

Originalna vsebina je ključnega pomena, če želimo na omenjeni platformi doseči željeno število končnih uporabnikov. Originalno vsebino je zelo težko konkretno definirati. Da bi razumeli, kaj je zares uspešna originalna vsebina na TikTok-u moramo pač najprej nekaj časa spremljati samo platformo. Predlagamo, da sprejmete to poslovno odločitev in si ustvarite TikTok profil. Ne pozabite, to je lahko za sodobnega uporabnika tudi ključna konkurenčna prednost, ko se odloča med dvema neposrednima konkurentoma.

Zaposleni

Snemanje kratkih, izvirnih vsebin, ki so istočasno zanimive za mlade, po drugi strani pa se navezujejo na identiteto vašega podjetja je težko in zahteva precej časa in energije. Ena izmed najenostavnejših in najbolj preprostih tehnik za generiranje teh vsebin je, da te vsebine snemajo ljudje znotraj vašega podjetja. Razmislite ali imate v podjetju koga, ki bi razumel mlajšo publiko in je izviren.

Influencer vs. ambasador

Večina podjetij se takoj, ko naleti na težave pri kreiranju novih vsebin obrne na vplivneže ali t.i. »influencer-je«, ki jim prepusti snemanje novih video vsebin. Zakaj inlfuencer marketing na TikTok-u ne deluje?

  • Vsa večja podjetja v Sloveniji uporabljajo istih 5 do 10 influencerjev. S tem se izgubi identiteta podjetja, saj končni uporabnik ne poveže obraza z znamko, posledično pa ima to lahko celo negativen vpliv na prepoznavnost blagovne znamke.
  • Ker je slovenskih TikTok influencerjev relativno malo, je trenutno na trgu nastal balonček, kjer lahko od podjetij zahtevajo precej visoko zaračunane usluge, ki pa večinoma ne prinesejo želenega učinka.

Obstaja pa zelo elegantna rešitev – TikTok ambasador. Ambasadorja lahko najdete v obstoječi bazi vaših strank ali sledilcev, lahko ga najdete v influencerju (za to, pa boste seveda morali plačati tudi strošek ekskluzive«) ali preprosto v novem zaposlenem. Ta oblika je bistveno bolj efektivna in bistveno cenejša.

V ekipi Subway Slovenija smo v tej smeri začeli aktivno razmišljati in postavili spletno stran za sprejemanje prijav za Subway TikTok ambasadorja.

Implementacija v podjetju

Razumevanje lastne znamke

Da bi lahko snemali originalno vsebino, ki istočasno predstavlja vašo znamko ali podjetje, je potrebno, da najprej dobro razumete identiteto vašega podjetja. Kaj predstavljate? Katere so vaše vrednote? Kaj imajo vaši ciljni odjemalci pri vam najraje? S čim se razlikujete od konkurence?

Generiranje vsebine

Vse skupaj pa je v bistvu bistveno bolj preprosto, kot se zdi. Vse se začne in konča pri generiranju vsebine. Vzmeti telefon in začnite snemati. TikTok je platforma, ki spodbuja ustvarjalce, zato se ne bojte objavljati. Skoraj sigurno ne bo vsak posnetek prinesel željenih rezultatov, po drugi strani pa je skoraj sigurno, da ob ustvarjanju dobre vsebine naletite na kakšen »diamant«, ki vam bo prinesel več sto tisoč ogledov.

Seveda, kot podjetniki ne smemo računati na viralnost, pač pa se moramo zanašati na konsistentnost. Zato je zelo pomembno, da te misteriozne platforme ne zanemarjate, pač pa se vanjo poglobite in predvsem je pomembno, da začnete!

Izberite svojo lokacijo prevzema

Dunajska cesta 115, Ljubljana

Subway Bežigrad

Slovenska cesta 1, Ljubljana

Subway Center

Planet Tuš, Koper

Subway Koper